Feu còpies de seguretat dels fitxers

Un problema amb el qual us podeu trobar ocasionalment és la pèrdua inesperada de part del vostre treball i dels paràmetres, sigui pel motiu que sigui. Les causes d'aquestes pèrdues de dades són moltes i variades; pot ser qualsevol cosa, des d'un tall de subministrament elèctric fins a la supressió accidental d'un fitxer. És molt recomanable que realitzeu còpies de seguretat dels fitxers importants, de manera que no es perdin si us trobeu amb un d'aquests problemes.

És recomanable no emmagatzemar les còpies de seguretat de fitxers a l'ordinador, per la qual cosa hauríeu d'utilitzar algun suport d'emmagatzemament extern. Algunes de les opcions són:

• CD i DVD enregistrables

• Discs durs externs i dispositius de memòria flaix

• Un altre ordinador de la xarxa

Una manera fàcil de fer una còpia de seguretat dels fitxers és copiar-los manualment a una ubicació segura (vegeu a dalt) utilitzant el navegador de fitxers.

Alternativament, podeu utilitzar una aplicació especialitzada en fer còpies de seguretat, com ara el Simple Backup Suite.

1. Instal·leu el paquet sbackup des del dipòsit Universe.

2. Per a fer una còpia de seguretat, premeu SistemaAdministracióSimple Backup Config i introduïu la contrasenya d'administrador quan sigui sol·licitada.

3. A la pestanya General, trieu el mode de còpia de seguretat que us agradaria utilitzar. Si no esteu segur de quines coses hauríeu de fer còpies de seguretat, seleccioneu Use recommended backup settings. Això realitzarà còpies de seguretat incrementals diàries i còpies de seguretat completes setmanals de tots els fitxers de l'usuari i del sistema al directori predeterminat /var/backup, excloent els fitxers multimèdia i temporals, així com també els fitxers més grans de 100 MB.

4. Premeu Desa per a desar els paràmetres.

5. Si voleu fer una còpia de seguretat dels vostres fitxers immediatament, premeu Backup Now!; en cas contrari, feu clic al botó Tanca per a deixar la còpia de seguretat programada.

6. La vostra còpia de seguretat s'executarà en segon pla i veureu una finestra emergent amb la informació sobre l'identificador del procés. Feu clic a Tanca. El procés de còpia de seguretat tarda una estona, en funció de la quantitat de fitxers a copiar.

7. La vostra còpia de seguretat s'ubicarà com a directori a /var/backup. Heu de ser un administrador per a accedir a la còpia de seguretat.

[Nota]

El Simple Backup Suite no proporciona cap opció per a fer les còpies de seguretat dels fitxers directament a CD o DVD. Heu de fer manualment les còpies de seguretat utilitzant, per exemple, el programari enregistrador de discs Brasero (AplicacionsSo i vídeoEnregistrador de discs Brasero). També podeu personalitzar el Simple Backup Config per a fer còpies de seguretat dels fitxers a una altra ubicació (per exemple, un servidor remot o una unitat externa). Vegeu el wiki d'ajuda de la comunitat per a obtenir més informació sobre com utilitzar el programari Simple Backup Suite.

Per a restaurar una còpia de seguretat realitzada amb el Simple Backup Config, premeu SistemaAdministracióSimple Backup Restore i seleccioneu la carpeta origen de la restauració i les còpies de seguretat disponibles del menú desplegable. Trieu els fitxers i les carpetes que voleu restaurar, feu clic al botó Restore i confirmeu la vostra opció. Si voleu restaurar a una ubicació diferent, heu de seleccionar l'opció Restore As.

[Nota]

Per defecte, els fitxers i directoris restaurats són propietat de l'usuari primari. Això és perquè el Simple Backup Suite s'executa amb els privilegis de l'usuari primari. Haureu de canviar-los utilitzant el Navegador de fitxers.

Alguns consells sobre com mantenir correctament les còpies de seguretat:

• Feu còpies de seguretat regularment.

• Sempre comproveu les còpies de seguretat després de fer-les, per a assegurar-vos que les heu fetes correctament.

• Etiqueteu les còpies de seguretat de manera clara i mantingueu-les en un lloc segur.