Compartició de fitxers i carpetes amb altres ordinadors

Podeu compartir fitxers i carpetes amb altres persones que siguin a la vostra xarxa a través de les aplicacions Carpetes compartides o Nautilus.

Compartició de carpetes mitjançant l'aplicació Carpetes compartides

Per a compartir carpetes utilitzant l'aplicació Carpetes compartides:

1. Premeu AplicacionsAccessorisTerminal per a obrir un terminal.

2. Introduïu shares-admin i premeu Retorn per a obrir el Carpetes compartides.

3. Premeu el botó Desbloca i introduïu la vostra contrasenya en el camp Contrasenya de (nom d'usuari):.

4. Premeu el botó Autentica.

5. Potser rebreu un missatge que digui Els serveis de compartició no estan instal·lats. Si és el cas, assegureu-vos que les dues caselles de selecció de la finestra estan activades i premeu Instal·la els serveis. Llavors es baixarà i s'instal·larà el servei de compartició; això pot tardar una mica.

6. Seleccioneu la pestanya Carpetes compartides i premeu Afegeix.

7. Seleccioneu la ubicació de la carpeta que voleu compartir canviant l'opció Camí.

8. Seleccioneu Xarxes Windows (SMB) en l'opció Comparteix per.

9. Introduïu un nom i un comentari per a la carpeta compartida.

10. Si voleu que la gent que accedeixi a la carpeta compartida hi pugui afegir, canviar i suprimir fitxers, desactiveu l'opció Només lectura. Si deixeu activada l'opció Només lectura, la gent només podrà visualitzar els fitxers de la carpeta.

11. Premeu D'acord per a fer que la carpeta compartida estigui disponible. Ara les altres persones de la mateixa xarxa (LAN) podran accedir a la carpeta.

Vegeu el manual de l'eina d'administració de carpetes compartides per a obtenir més informació sobre com gestionar les comparticions de xarxa.

Compartició de carpetes mitjançant el Nautilus

Per a compartir carpetes utilitzant el Nautilus:

1. Premeu LlocsOrdinador per a obrir una finestra del Navegador de fitxers.

2. Feu clic amb el botó secundari a la carpeta que voleu compartir i seleccioneu Opcions de compartició en el menú emergent.

3. Seleccioneu Comparteix aquesta carpeta en el menú emergent. Podeu canviar el camp Nom de compartició si voleu utilitzar un nom de compartició diferent.

4. Potser rebreu un missatge que digui Els serveis de compartició no estan instal·lats. Si és el cas, assegureu-vos que les dues caselles de selecció de la finestra estan activades i premeu Instal·la els serveis. Llavors es baixarà i s'instal·larà el servei de compartició; això pot tardar una mica.

5. Seleccioneu Permet que altres persones puguin escriure en aquesta carpeta si voleu permetre que altres puguin afegir, canviar i suprimir fitxers en aquesta carpeta. Si deixeu aquesta casella desactivada, les altres persones només podran visualitzar-ne els fitxers. També podeu omplir el camp Comentari.

6. Seleccioneu Accés de convidat (per a aquells que no tinguin cap compte d'usuari) si voleu permetre als usuaris convidats que accedeixin als vostres fitxers.

7. Premeu Crea una compartició per a fer que la carpeta compartida estigui disponible.

8. Potser rebreu un missatge dient que el Nautilus ha d'afegir alguns permisos a la carpeta per a poder-la compartir. Si això passa, premeu Afegeix els permisos automàticament.

9. Ara les altres persones de la mateixa xarxa (LAN) haurien de poder accedir a la carpeta.

[Nota]

Potser rebreu un missatge que digui No teniu permisos per a crear una compartició. Si és el cas, contacteu amb l'administrador del sistema o configureu el Servei de compartició de carpetes (samba).

Vegeu el manual de l'eina d'administració de carpetes compartides per a obtenir més informació sobre com gestionar les comparticions de xarxa.

Com accedir a carpetes compartides mitjançant el Windows

Si voleu accedir a una carpeta compartida allotjada en un ordinador amb l'Ubuntu utilitzant ordinadors que executin el Windows, heu de realitzar alguns passos addicionals:

1. Premeu AplicacionsAccessorisTerminal per a obrir un terminal.

2. Introduïu sudo smbpasswd -a usuari, reemplaçant usuari pel vostre nom d'usuari. Premeu Retorn per a executar l'ordre.

[Nota]

Podeu saber quin és el vostre nom d'usuari introduint whoami al terminal i prement Retorn.

3. Introduïu la vostra contrasenya quan se us demani amb [sudo] password for usuari: i torneu a premer Retorn.

4. Quan us demanin New SMB password:, introduïu la contrasenya que voleu utilitzar per a accedir a la carpeta compartida i premeu Retorn. Podeu deixar la contrasenya en blanc, d'aquesta manera qualsevol podrà accedir a la carpeta compartida.

5. Quan se us demani Retype new SMB password:, introduïu la contrasenya que acabeu d'introduir i premeu Retorn.

6. Ara hauríeu de poder-vos connectar a les carpetes compartides de l'ordinador amb l'Ubuntu.

Problemes en connectar-se a carpetes compartides amb el Windows

Si no us podeu connectar a una carpeta compartida utilitzant el Windows, intenteu utilitzar l'adreça IP de l'ordinador amb l'Ubuntu enlloc del nom de l'amfitrió per a accedir a l'amfitrió:

1. Premeu SistemaAdministracióEines de xarxa i seleccioneu la pestanya Dispositius.

2. Seleccioneu el nom de la vostra connexió a la xarxa a la llista d'opcions Dispositiu de xarxa (per exemple, eth0). Si teniu diverses connexions de xarxa, potser haureu d'intentar-ho diverses vegades.

3. Apunteu-vos el número a la columna Adreça IP. Aquesta hauria de consistir en quatre números separats per punts (per exemple, 192.168.2.10)

4. A l'ordinador amb Windows, seleccioneu IniciaExecuta i introduïu \\adreçaip al quadre de text, reemplaçant adreçaip per l'adreça IP de l'ordinador amb l'Ubuntu

5. Premeu D'acord per a connectar-vos a la carpeta compartida.

Si encara no podeu accedir a la carpeta compartició, comproveu que el servei de compartició de carpetes s'està executant a l'ordinador amb l'Ubuntu:

1. Premeu SistemaAdministracióServeis

2. Cerqueu el Servei de compartició de carpetes (samba) i assegureu-vos que la casella de selecció al costat està activada. Si no està activada, premeu Desbloca i introduïu la contrasenya d'administrador. Premeu Autentica i llavors habiliteu el servei de compartició de carpetes.

3. Premeu Tanca

Podeu obtenir més informació a les pàgines d'ajuda de la comunitat de l'Ubuntu.