Controladors de propietat

Alguns dispositius connectats a l'ordinador poden necessitar que s'instal·lin controladors de propietat per a funcionar correctament.

Per què hi ha controladors de propietat?

Els controladors de propietat són controladors de maquinari que no són de lliure disposició o de codi obert.

La majoria de dispositius (maquinari) connectats al vostre ordinador haurien de funcionar correctament a l'Ubuntu. Aquests dispositius segurament tenen controladors lliures, la qual cosa significa que els desenvolupadors de l'Ubuntu els poden modificar i arreglar-ne els problemes.

Alguns dispositius no tenen controladors lliures, normalment perquè el fabricant del dispositiu no ha publicat els detalls del dispositiu que farien possible crear un controlador. Aquests dispositius poden tenir una funcionalitat limitada o poden no funcionar.

Si hi ha un controlador de propietat disponible per a un dispositiu en concret, podeu instal·lar-lo per a permetre que el dispositiu funcioni correctament o per a afegir noves funcions. Per exemple, instal·lar un controlador de propietat de certes targes gràfiques us pot permetre utilitzar efectes visuals més avançats.

Pot ser que alguns ordinadors no tinguin cap dispositiu que utilitzi controladors de propietat, ja sigui perquè tots els dispositius són totalment compatibles amb controladors lliures o perquè no hi ha controladors de propietat disponibles per al dispositiu.

[Atenció]

Sovint els controladors de propietat són mantinguts pel fabricant del dispositiu i per tant els desenvolupadors de l'Ubuntu no el poden modificar si hi ha un problema.

Com habilitat un controlador de propietat

Per a utilitzar un controlador de propietat per a un dispositiu:

1. Premeu SisteimaAdministracióControladors de maquinari.

2. Cerqueu el controlador que voleu habilitar i llegiu-ne la descripció.

3. Premeu Activa per a habilitar el controlador. Pot ser que se us demani que introduïu la vostra contrasenya.

4. Pot ser que el controlador de propietat s'hagi de baixar i s'instal·lar.

5. Pot ser que hàgiu de tornar a iniciar l'ordinador per a acabar d'habilitar el controlador.

Com inhabilitar un controlador de propietat

Si un controlador de propietat està provocant problemes o voleu desactivar-lo, seguiu el procediment de sota:

1. Premeu SisteimaAdministracióControladors de maquinari.

2. Cerqueu el controlador que voleu inhabilitar i llegiu-ne la descripció.

3. Premeu Suprimeix per a inhabilitar el controlador i continuar utilitzant un controlador lliure, si n'hi ha un de disponible. Potser haureu d'introduir la vostra contrasenya.

4. Pot ser que hàgiu de tornar a iniciar l'ordinador per a acabar d'inhabilitar el controlador.