Com instal·lar una aplicació

1. Feu clic a AplicacionsCentre de programari de l'Ubuntu.

2. A la secció Obteniu programari lliure cerqueu una aplicació o bé seleccioneu una categoria i cerqueu l'aplicació a la llista que se us mostrarà.

3. Seleccioneu l'aplicació en la qual esteu interessat. Feu clic al botó amb una fletxa per a obtenir-ne més informació. En alguns casos podreu veure una captura de pantalla de l'aplicació o visitar el seu lloc web.

4. Si trieu instal·lar l'aplicació, se us sol·licitarà que introduïu la vostra contrasenya. Podeu continuar navegant per altres aplicacions durant el procés d'instal·lació.

5. Un cop hagi finalitzat la instal·lació, podreu trobar les aplicacions noves al menú Aplicacions.

Per a obtenir més informació sobre com utilitzar el Centre de programari de l'Ubuntu, consulteu el manual del centre de programari de l'Ubuntu.

Altres mètodes d'instal·lar aplicacions

Utilització del gestor de paquets Synaptic

El Synaptic es pot utilitzar per a gestionar paquets de programari avançats (com ara aplicacions de servidor) que el centre de programari no gestiona.

1. Feu clic a SistemaAdministracióGestor de paquets Synaptic. Introduïu la vostra contrasenya si se us demana.

2. Feu clic a Cerca per a cercar una aplicació, o feu clic a Seccions i cerqueu-la dins les categories.

3. Feu clic amb el botó secundari a l'aplicació que vulgueu instal·lar i seleccioneu Marca per a instal·lar.

4. Si se us demana si voleu marcar els canvis addicionals, feu clic a Marca.

5. Seleccioneu qualsevol altra aplicació que vulgueu instal·lar.

6. Feu clic a Aplica, i llavors torneu a fer clic a Aplica a la finestra que apareix. Llavors es baixaran i s'instal·laran les aplicacions que hàgiu triat.

Com baixar i instal·lar un paquet .deb

Podeu baixar i instal·lar aplicacions de llocs web. Aquestes aplicacions són dins de paquets Debian (.deb). Podeu instal·lar un paquet Debian de la manera següent:

1. Baixeu el paquet d'un lloc web.

2. Feu doble clic al paquet, el qual s'obrirà a l'instal·lador de paquets.

3. Feu clic a Instal·la per a instal·lar el paquet.

La instal·lació de paquets d'aquesta manera no és recomanable per les raons següents:

• Els membres de l'Ubuntu no hauran comprovat si els paquets són segurs, per la qual cosa pot ser que continguin programari que malmeti el vostre ordinador. Només hauríeu de baixar paquets de llocs web en què confieu.

• Pot ser que calgui programari addicional perquè el paquet funcioni. Aquest programari no es pot instal·lar automàticament, per la qual cosa l'haureu de cercar i instal·lar vós mateix.

Fent clic en un enllaç d'una pàgina web

Algunes pàgines web contenen enllaços que instal·len aplicacions en fer-hi clic. Aquests es coneixen com a enllaços apt:. Un cop hàgiu fet clic a l'enllaç, se us demanarà si voleu instal·lar programari addicional. Llavors haureu de fer clic al botó Instal·la per a iniciar el procés d'instal·lació.

Només es pot baixar i instal·lar l'aplicació si està disponible en un paquet de programari habilitat en el vostre ordinador. Això vol dir que els llocs web no podran enganyar-vos per a fer-vos instal·lar programari que podria malmetre l'ordinador.