Com afegir un dipòsit de programari

A més a més dels dipòsits predeterminats de l'Ubuntu, també hi ha programari disponible d'altres fonts, anomenades de tercers. Si voleu instal·lar programari d'un dipòsit de tercers, haureu d'afegir-lo a la llista de dipòsits del gestor de paquets.

[Atenció]

Només afegiu dipòsits de programari de fonts en les quals confieu. La seguretat dels dipòsits de programari de tercers no és comprovada per membres de l'Ubuntu i poden contenir programari que sigui nociu per al vostre ordinador.

1. Obriu SistemaAdministracióFonts de programari i seleccioneu Altre programari.

2. Feu clic al botó Afegeix per a afegir un dipòsit nou.

3. Introduïu la línia de l'apt per al dipòsit addicional, la qual hauria d'estar disponible al lloc web del dipòsit i hauria de ser semblant a la següent:

deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ karmic main
  4. Feu clic al botó Afegeix la font i llavors feu clic a Tanca per a desar els canvis.

5. Se us notificarà que la informació sobre el programari disponible no està actualitzada. Feu clic al botó Actualitza.

6. Els paquets del dipòsit nou ara haurien d'estar disponibles al gestor de paquets.

Com a mesura de seguretat, la majoria dels dipòsits de programari utilitzen una clau GPG per a signar digitalment els fitxers que proporcionen. Això fa que sigui fàcil comprovar si els fitxers s'han modificat des que es van crear. Us caldrà la clau pública corresponent a les signatures per a permetre que el gestor de paquets ho comprovi, la qual hauria d'estar disponible per a baixar-la des del lloc web del dipòsit.

Baixeu la clau GPG. Llavors feu clic a SistemaAdministracióFonts de programari, seleccioneu la pestanya Autenticació, feu clic a Importa un fitxer de clau... i seleccioneu la clau GPG a importar.

També podeu afegir la clau GPG utilitzant el terminal i introduint-hi l'ordre següent:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com key-fingerprint

Com afegir un arxiu de paquets personal («Personal Package Archive», PPA)

El Launchpad proporciona a tots els usuaris el seu propi arxiu de paquets personal (PPA) que es pot utilitzar per a construir i emmagatzemar paquets de l'Ubuntu. De la mateixa manera que podeu afegir un dipòsit de programari normal, també podeu afegir un PPA a la llista de dipòsits disponibles del gestor de paquets. Els PPA funcionen igual que els arxius normals de l'Ubuntu. Podeu instal·lar-vos programari de la manera habitual (per exemple, mitjançant l'apt-get o el Synaptic) i sempre que hi hagi una actualització, l'Ubuntu us demanarà si voleu instal·lar-la.

[Atenció]

Baixeu-vos i instal·leu-vos paquets PPA sota el vostre risc. L'Ubuntu, el Launchpad i Canonical no certifiquen aquests paquets. Heu d'estar segur que confieu en el propietari del PPA abans que us instal·leu els seus programes.

Abans de començar hauríeu de familiaritzar-vos amb “Com afegir un dipòsit de programari”.

Podeu trobar la línia APT per al PPA a la pàgina general del PPA al Launchpad. Aquesta hauria de ser similar a la següent:

deb http://ppa.launchpad.net/usuari/ppa/ppa-name karmic main

Com a mesura de seguretat, tots els PPA utilitzen una clau única GPG per a signar digitalment els paquets que proporcionen. Això fa més fàcil comprovar que no s'han modificat els paquets des que el Launchpad els va construir, i també per a assegurar-vos que esteu obtenint els fitxers del PPA que voleu. Per tal que el vostre gestor de paquets pugui comprovar-ho, us caldrà la clau pública que correspongui a les signatures. Hauríeu de poder-vos baixar la clau de la pàgina general del PPA al Launchpad. Fins que no afegiu la clau PPA al vostre sistema, es mostraran advertències que esteu realitzant baixades d'una font no fiable.

La clau que s'utilitza per a firmar una PPA es mostra a la pàgina general del PPA. Podeu obtenir instruccions sobre com afegir la clau a “Com afegir un dipòsit de programari”.

Podeu trobar informació addicional sobre com afegir un dipòsit PPA al Launchpad.