Eviteu les molèsties i el crim per Internet

De tant en tant, pot ser que rebeu un correu electrònic que conté un virus o un enllaç a llocs web fraudulents. Aquests tipus de correus electrònics són molt habituals, i és important aprendre a tractar-los per a evitar que l'ordinador o les vostres dades personals siguin compromeses o mal utilitzades.

Aquests missatges se solen rebre de desconeguts. Tot i això, a vegades un correu electrònic pot semblar d'algú que coneixeu, quan en realitat no ho és. Això és degut al fet que en els correus electrònics és possible utilitzar una adreça de remitent fraudulenta.

El correu no desitjat (no sol·licitat) es pot classificar en una d'aquestes categories:

• Correu brossa (spam), on la gent ofereix serveis o productes no desitjats

• Correus electrònics fraudulents, on la gent demana ajuda a canvi de grans quantitats de diners

• Correu pesca (phishing), on el missatge sembla ser d'un banc o un altre servei en línia i us demana que introduïu les dades personals i financeres, o les contrasenyes.

A continuació podeu veure uns quants consells per mantenir-vos segur:

• Mai hauríeu de respondre a un correu no sol·licitat o fer clic als enllaços en el correu. Normalment el resultat de fer-ho és que us enviaran més correu brossa.

• Mai feu clic en els enllaços dels correus que us porten a llocs web que us demanen la contrasenya o informació similar. És possible fer que el text de l'enllaç tingui una adreça quan en realitat n'obre una altra (segurament perillosa). Hauríeu d'introduir personalment l'enllaç en el navegador web i continuar des d'aquell punt.

• Si un lloc web us demana dades financeres, assegureu-vos que és segur. En el Navegador web Firefox, els llocs web segurs tenen la barra d'adreces groga amb una icona d'un cadenat a la dreta de l'adreça. Feu clic en el cadenat per a llegir més informació sobre la seguretat del lloc web.

• Només hauríeu de baixar i executar programari de fonts de confiança. Per defecte, només podeu baixar programari de l'Ubuntu.