Controladors restrictius

És possible que alguns dispositius connectats al vostre ordinador necessitin controladors restrictius per a poder funcionar correctament un cop instaŀlats.

Com és que alguns controladors són restrictius?

Els controladors restrictius són controladors per al vostre maquinari que no són lliures o de codi font obert.

La majoria de dispositius (maquinari) connectats al vostre ordinador haurien de funcionar correctament amb l'Ubuntu. El més probable és que aquests dispositius disposin de controladors lliures, cosa que significa que poden ser modificats pels desenvolupadors de l'Ubuntu i que es poden arreglar els problemes que s'hi detectin.

Hi ha maquinari que no disposa de controladors lliures, generalment degut al fet que el fabricant del maquinari no ha fet públics els detalls del seu producte. És per això que es fa impossible crear-los de manera lliure. Aquests dispositius pot ser que funcionin de manera limitada o que simplement no funcionin.

Si existeix un controlador restrictiu per a un dispositiu concret, podeu instaŀlar-lo per a fer-lo funcionar correctament, o per a millorar-ne les prestacions. Per exemple, instaŀlant un controlador restrictiu per a una certa targeta gràfica pot ser que obtingueu uns efectes visuals més avançats.

Pot ser que alguns ordinadors no tinguin cap dispositiu que disposi de controladors restringits, ja sigui perquè tots els dispositius funcionin completament amb controladors lliures o perquè no es disposa encara de controladors restrictius per a aquests.

[Atenció]

Els controladors restrictius solen ser mantinguts pels fabricants del maquinari, per la qual cosa no poden ser modificats pels desenvolupadors de l'Ubuntu en cas de problemes.

Com habilitar un controlador restrictiu

Per a utilitzar un controlador restrictiu per a un dispositiu:

1. Premeu SistemaAdministracióControladors de maquinari

2. Cerqueu el controlador que voleu habilitar i marqueu la casella de la columna Habilitat, al costat del seu nom

3. Se us demanarà confirmació per a habilitar el controlador. Premeu Habilita el controlador

4. És possible que hàgiu de baixar i instaŀlar el controlador restrictiu

5. És possible que hagueu de reiniciar el vostre ordinador per a finalitzar la instalŀlació del controlador

Com inhabilitar un controlador restringit

Si un controlador restringit us està portant problemes, o voleu inhabilitar-lo, seguiu el procediment següent:

1. Premeu SistemaAdministracióControladors de maquinari

2. Cerqueu el controlador que voleu inhabilitar i desmarqueu la casella de la columna Habilitat, al costat del seu nom

3. Se us demanarà confirmació per a inhhabilitar el controlador. Premeu Inhabilita el controlador

4. És possible que hàgiu de reiniciar el vostre ordinador per a acabar d'inhabilitar el controlador.