«Man» i obtenció d'ajuda

ordre --help i man ordre són les dues eines més important de la línia d'ordres.

Pràcticament totes les ordres funcionen amb l'opció -h (o --help), la qual mostra una breu descripció sobre la utilització de l'ordre i les seves opcions, i llavors torna a l'indicador d'ordres. Introduïu

man -h

o

man --help

per a veure-ho en acció.

Cada ordre i pràcticament cada aplicació en el Linux té un fitxer man (manual), de manera que trobar-lo és tant fàcil com teclejar man ordre per a obtenir una entrada del manual de l'ordre especificada. Per exemple,

man mv

mostrarà el manual de mv (moure).

Us podeu moure amunt i avall del fitxer man amb les fletxes de cursor, i tornar a l'intèrpret d'ordres amb la tecla q.

man man

mostrarà l'entrada del manual per a l'ordre man, per tant és un bon lloc per a començar.

man intro

és especialment útil - mostra la «Introducció a les ordres d'usuari», la qual és una breu i ben escrita introducció de la línia d'ordres del Linux.

També hi ha les pàgines info, que normalment són més detallades que no pas les pàgines man. Proveu

info info

per a una introducció a les pàgines info.

Com cercar fitxers man

Si no esteu segur de quina ordre o aplicació heu d'utilitzar, podeu provar de cercar en els fitxers man.

• man -k foo cercarà en els fitxers man per a foo. Proveu

man -k nautilus

per a veure com funciona.

[Nota]

Aquesta és la mateixa que l'ordre apropos.

• man -f foo només cercarà en els títols dels fitxers man del sistema. Per exemple, proveu

man -f gnome
    [Nota]

Aquesta és la mateixa que l'ordre whatis.