Ordres per a fitxers i directoris

cd

L'ordre cd canvia el directori. Quan obriu un terminal us trobareu en el directori de l'usuari. Per a moure-us pel sistema de fitxers heu d'utilitzar cd.

• Per a navegar al directori arrel, introduïu:

cd /
  • Per a navegar al directori de l'usuari, introduïu

cd

o

cd ~
    [Nota]

El caràcter ~ representa el directori de l'usuari actual. Com s'ha esmentat anteriorment, l'ordre cd ~ equival a cd /home/nomusuari/. Tot i això, quan s'executa una ordre com a usuari primari (per exemple, en utilitzar sudo), ~ apunta a /root. Quan s'executa una ordre amb la sudo, s'ha de proporcionar el camí complet al directori de l'usuari.

• Per a navegar un nivell de directori cap amunt, introduïu:

cd ..
  • Per a navegar al directori anterior (o enrere), introduïu:

cd -
  • Per a navegar de cop a través de múltiples nivells de directoris, especifiqueu el camí complet del directori on vulgueu anar. Per exemple, introduïu:

cd /var/www

per a anar directament al subdirectori /www de /var/. Un altre exemple, introduïu:

cd ~/Escriptori

per a anar al subdirectori Escriptori dins del directori de l'usuari.

pwd

L'ordre pwd mostra el directori on esteu ubicat actualment. (pwd significa “mostra el directori de treball”). Per exemple, en introduir

pwd

mentre sigueu al directori Escriptori, es mostrarà /home/nomusuari/Escriptori.

[Nota]

El terminal del GNOME també mostra aquesta informació a la barra del títol de la seva finestra.

ls

L'ordre ls mostra una llista amb els fitxers del directori actual. Per exemple, en introduir

ls ~

es mostraran els fitxers que hi ha al directori de l'usuari.

Quan s'utilitza amb l'opció -l, ls mostra més informació apart del nom de fitxer, com ara els permisos actuals del fitxer i el propietari del fitxer.

cp

L'ordre cp fa una còpia d'un fitxer. Per exemple, introduïu:

cp foo bar

per a fer una còpia exacta del fitxer foo i anomenar-la bar. El fitxer foo romandrà intacte.

mv

L'ordre mv mou un fitxer a una ubicació diferent o li canvia el nom. Alguns exemples són:

mv foo bar

canviarà el nom del fitxer foo a bar;

mv foo ~/Desktop

mourà el fitxer foo al vostre directori Escriptori però no li canviarà el nom.

rm

rm s'utilitza per a suprimir fitxers.

rm foo

suprimeix el fitxer foo del directori actual.

Per defecte, rm no suprimirà directoris. Per a suprimir un directori, heu d'utilitzar l'opció -R. Per exemple,

rm -R foobar

suprimirà el directori foobar, i tot el seu contingut.

mkdir

L'ordre mkdir us permet crear directoris. Per exemple, en introduir:

mkdir música

es crearà un directori anomenat música dins del directori actual.