Programari restrictiu i no lliure

La majoria del programari disponible per a l'Ubuntu és lliure i de codi obert. Aquest tipus de programari permet que qualsevol persona el pugui instal·lar i utilitzar de manera lliure i gratuïta, així com modificar-lo i redistribuir-lo si ho desitja. Aquest és el tipus de programari sobre el qual es construeix l'Ubuntu.

El programari no lliure és un tipus de programari que no es pot redistribuir o modificar lliurement. És per aquesta raó que és difícil que els desenvolupadors de l'Ubuntu el puguin millorar o solucionar-ne els problemes, per la qual cosa és recomanable que utilitzeu programari lliure en el seu lloc.

El programari restrictiu és aquell que presenta restriccions d'ús, cosa que fa que no es pugui classificar com a programari lliure. El programari no lliure és un tipus de programari restrictiu en el qual les restriccions rauen en una llicència que no és lliure. Altres raons per les quals el programari sigui classificat com a restrictiu poden ser legals (la utilització de cert tipus de programari és il·legal en alguns països) o de patents (cert programari requereix una llicència de patent per a poder-lo utilitzar de manera legal).

En alguns casos, no hi ha cap altra opció que utilitzar programari restrictiu. Alguns d'aquests inclouen programari de reproducció de certs formats d'àudio i de vídeo, certs tipus de lletra i els controladors de certes targetes gràfiques.

El gestor de paquets us hauria d'avisar quan intenteu instal·lar programari restrictiu. Si el programari restrictiu no es pot utilitzar de manera legal al vostre país, no podreu fer altra cosa que no instal·lar el programari. Si la restricció prové del fet que sigui no lliure, podeu decidir utilitzar-lo (com per exemple en el cas de controladors de targetes gràfiques). Tingueu en compte però, que la majoria del programari restrictiu no està mantingut a l'Ubuntu, i sovint els desenvolupadors de l'Ubuntu no en poden solucionar els problemes.

[Avís]

A vegades és difícil determinar la raó per la qual un paquet de programari és restrictiu. Si aquest és el cas, demaneu consell als fòrums de l'Ubuntu Forums. Si tot i això no podeu determinar perquè és restrictiu, és recomanable que obreu amb prudència especial i que no l'instal·leu, atès que podria ser que no sigui legal en el vostre país.