Dipòsits de programari

Quan instal·leu programari a l'Ubuntu, el gestor baixa els paquets dels programes d'un dipòsit de programari, un lloc d'Internet on s'emmagatzemen grups de paquets a punt per a ésser baixats.

Hi ha milers de programes disponibles per a instal·lar-los a l'Ubuntu. Aquests s'emmagatzemen en dipòsits de programari lliurement accessibles per a tots els usuaris de l'Ubuntu, amb la qual cosa és molt fàcil instal·lar programes nous. I també molt segur, perquè cada programa que instal·leu està muntat especialment per a l'Ubuntu i és comprovat abans d'emmagatzemar-lo als dipòsits.

Per a organitzar el programari, els dipòsits de l'Ubuntu es classifiquen en quatre grups: Main, Restricted, Universe i Multiverse. El raonament emprat per a determinar quin programari va dins de cada categoria és fonamenta en el nivell de suport que els equips de desenvolupament de programari ofereixen per al programa i el nivell de compliment que el programa té respecte la filosofia del programari lliure.

El CD d'instal·lació estàndard de l'Ubuntu conté programari de les categories Main i Restricted.

Si el vostre sistema està connectat a Internet, tindreu al vostre abast molt més programari per a instal·lar. Per exemple, els dipòsits “Universe” i “Multiverse” estan només disponibles a Internet.

[Avís]

El dipòsit Multiverse conté programari que ha estat classificat com a no lliure. Aquest programari podria no estar permès a certes jurisdiccions. Quan s'instal·li un paquet d'aquest dipòsit cal verificar si les lleis del vostre país permeten la seva utilització. També és possible que aquest programari no proporcioni actualitzacions de seguretat.

Podeu trobar més informació sobre els dipòsits disponibles al lloc web.

Com afegir dipòsits addicionals

És possible afegir dipòsits addicionals, com els proporcionats per tercers o els de versions antigues de l'Ubuntu.

[Atenció]

Aneu amb compte quan instal·leu programari de dipòsits de tercers.És possible que no hagin estat provats amb l'Ubuntu i causin problemes en el vostre sistema.

1. Obriu SistemaAdministracióFonts de programari i premeu Programari de tercers.

2. Premeu Afegeix per a afegir dipòsits nous.

3. Introduïu la línia d'APT per al dipòsit addicional.Aquesta línia d'ordres hauria d'estar disponible al lloc web del dipòsit o similar, i hauria de ser semblant a la següent:

deb http://ftp.debian.org etch main
  4. Premeu Afegeix... i després cliqueu Tanca per a desar els canvis.

5. Se us notificarà que la informació del programari disponible no està actualitzada. Premeu Actualitza.

6. La majoria de dipòsits de programari utilitzen una clau GPG per a signar digitalment els fitxers de què disposen, amb la qual cosa es pot detectar si aquests han estat malmesos o modificats des de la seva creació. Necessitareu la clau pública corresponent a aquestes signatures perquè l'apt pugui dur a terme aquesta detecció. La clau hauria d'estar disponible al lloc web del dipòsit.

7. Un cop hàgiu baixat la clau GPG, podeu importar-la si seleccioneu la pestanya Authenticació, cliqueu a Importa un fitxer de clau, i trieu la clau GPG a importar.